Photo: DTU Lyngby

Nyt DTU-center giver bedre muligheder for test af materialer og konstruktioner

fredag 03 nov 17
|

Kontakt

Anders Overgaard Bjarklev
Rektor
45 25 10 00

DTU indvier den 7. november et nyt center, der gør det muligt at teste materialer og konstruktioner fra meget lille til meget stor skala. Villum Center for Advanced Structural and Material Testing rummer unikke faciliteter og styrker forskernes tværfaglige samarbejde. Centret skal desuden understøtte test af materialer og konstruktioner for myndigheder og virksomheder.

Når der skal bygges en bro eller opsættes en vindmølle, er det vigtigt, at materialerne i konstruktionerne er gennemtestede, så brugerne kan færdes sikkert på og omkring dem. Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT) er et nyt center på DTU, der gør det muligt at teste konstruktioner og materialer fra meget lille til meget stor skala. 

De nye faciliteter giver mulighed for at teste materialer og konstruktioner i størrelsesordenen fra fiberniveau over udsnit af bygningskonstruktioner til hele vindmøllevinger. Det giver en unik mulighed for at få en mere grundlæggende forståelse af, hvordan forskellige materialer og konstruktioner opfører sig og dermed optimere såvel konstruktionen som brugen af dem. 

”Villum Center for Advanced Structural and Material Testing giver en unik mulighed for at samle DTU’s kompetencer på området. Det er til gavn for såvel forskningen på området som samarbejdet med myndigheder og industrien, der også kan få stor gavn af det nye centers muligheder. For at gennemføre test i flere størrelsesordener er det nødvendigt at bygge store faciliteter, der kan rumme også de store skalaer og samtidig investere i udstyr, der gør avancerede målinger mulige,” siger DTU’s rektor, Anders Bjarklev. 

Testfaciliteter i Lyngby og Roskilde
DTU’s nye center består af testfaciliteter i både Lyngby og Roskilde. Structural Lab på Lyngby Campus giver nye muligheder for forskning i bygningskonstruktioner og materialer i flere skalaer.

Large Scale Facililty på Risø Campus er skabt til test af store strukturer som eksempelvis vindmøllevinger. Det første store projekt i Large Scale Facility, Blatigue, fokuserer på at udvikle hurtigere og mere effektive metoder til udmattelsestest af vindmøllevinger. Projektet kan være med til at bringe danske forskere op blandt de førende i verden på området.

Centret er blevet en realitet blandt andet på grund af en bevilling fra Villum Fonden på 76 mio. kr.

”Villum Fonden støtter de nye faciliteter på DTU, fordi vi ønsker at bidrage til at skabe de bedste forudsætninger for eksperimentel forskning i materialer og konstruktioner i flere skalaer. Med disse topmoderne faciliteter er der nu skabt enestående muligheder for at bedrive forskning på allerhøjeste internationale niveau. Det er nu op til DTU at sikre, at dette tværfaglige potentiale indfries. Vi ser frem til at følge de projekter og resultater, som centret kan være med til at skabe,” siger Lars Hansen, direktør i Villum Fonden.

Officiel indvielse 7/11
Den 7. november kl. 14-16 er der officiel indvielse af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing på DTU Risø Campus.

DTU’s rektor, Anders Bjarklev, forestår den officielle åbning af centret. De øvrige talere er:

  • Lars Hansen, direktør i Villum Fonden
  • Henrik Christensen, teknisk direktør, Femern A/S
  • Joy Mogensen, borgmester for Roskilde Kommune
  • Henrik Stang, centerleder for Villum Center for Advanced Structural and Material Testing
    I forbindelse med åbningen er der rundvisning på den nye Large Scale Facility på DTU Risø Campus og en virtuel rundvisning af Structural Lab på DTU Lyngby Campus.

Se det fulde program her.

Yderlige information
For yderligere information kontakt kommunikationsmedarbejder Sabina Askholm Larsen på sabla@byg.dtu.dk eller tlf. 45 25 19 36 / 23 67 32 26.