Foto: Joachim Rode

Tre forskere forsvarer deres doktorafhandling

mandag 02 nov 15

Kontakt

Sigrun Huld Jonasdottir
Seniorforsker
DTU Aqua
35 88 34 27

Kontakt

Jens Nørkær Sørensen
Professor
DTU Wind
45 25 43 14

Læs mere i DTUavisen

Doktortitlen er ikke som før i tiden et naturligt trin på vej mod professoratet. Så hvorfor gøre det? Find svaret i artiklen "Tre forskere på vej til at blive doktorer fra DTU" i DTUavisens novembernummer.

Den tekniske doktorgrad

  • Doktorgraden i teknisk videnskab, dr.techn., er den højeste danske akademiske udmærkelse inden for ingeniør- og teknisk-naturvidenskabelig forskning.
  • Tildelingen af doktorgraden sker på grundlag af en afhandling, der viser, at forfatteren har en ”betydelig videnskabelig indsigt og modenhed og med afhandlingen har bragt videnskaben et væsentligt skridt videre.”
  • DTU har tildelt dr.techn.-graden siden 1918.
  • Til og med 2014 har DTU tildelt dr.techn.-graden til 213 personer.
I de sidste to måneder af 2015 forsvarer tre DTU-forskere deres doktorafhandlinger.

I løbet af november og december 2015 forsvarer tre forskere deres doktorafhandlinger og er dermed på vej til at opnå den højeste danske akademiske udmærkelse inden for ingeniør- og teknisk-naturvidenskabelig forskning, nemlig doktorgraden i teknisk videnskab, dr.techn. 

De tre afhandlinger omhandler så forskellige emner som beregninger af de kræfter, en vindmølle udsættes for, omega-3 fedtsyrers vej fra havoverfladen til det dybe ocean og en elektrokemisk tilgang til katalytiske reaktioner.

Læs mere om nedenfor. Fotos af Joachim Rode.

 

Lektor Irina Petrushina fra DTU Energi

Foto: Joachim Rode 

Titel: "Electrochemistry as a tool for Study, Development and Promotion of Catalytic Reactions".

Hvad: Den stærke sammenhæng mellem kemiske og elektrokemiske reaktioner kan bruges til at finde optimale parametre meget hurtigere end ved at ændre parametre som temperaturer og koncentrationer. Afhandlingen beskriver, hvordan meget små elektriske ladninger kan fremskynde en katalytisk proces. Endelig byder afhandlingen på et gennembrud i vandelektrolyse, hvor man for eksempel i brint-tankstationer kan erstatte brugen af ædle metaller som platin og iridium.

Hvornår: Forsvarer den 2. november kl. 14 i bygning 101, mødelokale 1.

 

Seniorforsker Sigrún Huld Jónasdóttir fra DTU Aqua

Foto: Joachim Rode

Titel: "A journey from light into darkness - Fatty acids in the marine ecosystem: From photosynthesis to copepod lipids and sequestration".

Hvad: Vandlopper er den vigtigste transportmekanisme af omega-3 fedtsyrer igennem havets fødenet. Hvert efterår vandrer trillioner af vandlopper med store mængder voks-estere fra overfladen til store dybder, hvor de går i dvale. Voks-esterne nedbrydes under vandloppernes vinterdvale, og danner CO₂. Mængden af efterladt kulstof fra vandlopperne udgør et stort ”CO₂-fodaftryk,” som har stor betydning for havets kredsløb.

Hvornår: Forsvarer den 13. november kl. 14 i bygning 101, mødelokale 1.

 

Professor Jens Nørkær Sørensen fra DTU Vindenergi

Foto: Joachim Rode 

Titel: "General Momentum Theory for Horizontal Axis Wind Turbines" (afhandlingen er udgivet som lærebog under samme titel af Springer).

Emne: For at optimere og bestemme en vindmølles ydeevne og de belastninger, som den udsættes for, bruger man momentum-teori. Denne teori er baseret på en række antagelser, som man hidtil ikke har kunnet verificere. I afhandlingen revurderes teorien, bl.a. ved brug af numerisk fluidmekanik (CFD), og der foreslås nye ideer til at videreudvikle teorien og øge dens nøjagtighed.

Hvornår: Forsvarer den 11. december kl. 14 i bygning 101, mødelokale 1.