Henning Kruse, Director governmental affairs i Siemens Wind Power og formand for brancheorganisationen Vindmølleindustrien

Danmark godt på vej mod 2020-mål

mandag 02 mar 15

Yderligere oplysninger

Rapporten kan downloades på:

www.dtu.dk/energirapport2014
Markedet for vindenergi er i vækst. Men der er brug for både teknologisk udvikling og opbakning fra myndighederne, hvis vi skal nå målet om, at mindst halvdelen af Danmarks elforbrug skal dækkes af strøm fra vindmøller i 2020. Det viser DTU’s energirapport fra 2014.

Gennem de seneste 10 år er den globale forsyning af vindenergi vokset med i gennemsnit 20 procent. Efter alt at dømme vil denne vækst fortsætte, og det er da også ønsket fra myndighederne: Danmark har et mål om, at 50 procent af elforsyningen skal komme fra vindkraft i 2020. Ser man på Europa, er målet, at vindenergi skal levere mere end 30 procent af EU’s samlede elforbrug i 2030.

En række teknologiske landvindinger har banet vejen for vindkraften, der i dag beskæftiger over 800.000 mennesker på verdensplan. Blandt andet er vindmøllerne blevet større, og materialerne lettere, og vindmøller i dag er langt mere effektive end tidligere. Det betyder, at vindenergi fremstillet i områder med gode vindforhold, f.eks. kystnære områder, nu er konkurrencedygtig med energi baseret på fossile brændsler.

DTU påpeger dog i sin energirapport ’DTU International Energy Report 2014’, at der er en række barrierer, som må overkommes, for at Danmark kan opfylde sin målsætning om 50 procent vindenergi om fem år – selvom vi er godt på vej.

”Regeringens målsætning er inden for rækkevidde. Og det er vigtigt, at vi viser omverdenen, at vi kan nå de 50 procent eller mere, for det giver gode danske eksportmuligheder,” siger Henning Kruse, der er director governmental affairs i Siemens Wind Power og formand for brancheorganisationen Vindmølleindustrien.

”I den forbindelse er energirapporten et godt værktøj, for den giver en status på, hvor langt vi er i Danmark, og hvilke prioriteringsområder det er nødvendigt at arbejde med,” siger Henning Kruse.

Ifølge rapporten er det en udfordring at tilpasse elsystemet til at rumme, at produktionen af vedvarende energi svinger meget. Derudover skal strømmen fra offshore-vindmøller gøres billigere, da det er her, man kan opnå den største vækst. Producenterne er godt på vej til at reducere omkostningerne med 40 procent i 2020, men samtidig må industrien arbejde hen imod regulær masseproduktion af vindmøller og en øget genanvendelse af udtjente møller. Rapporten anbefaler ligeledes, at myndighederne i højere grad stiller stabile rammebetingelser op for sektoren.

”Vi skal fastholde et politisk fokus på positive rammevilkår for vindindustrien. Danmark har meget stærke kompetencer inden for forskning, udvikling, produktion og test af vindmøller. Men hvis et af benene falder væk, så falder de andre også,” siger Henning Kruse og fortsætter:

”Der er ikke andre steder i verden, hvor vi har hele vindenergispektret repræsenteret. Så vi skal sørge for, at der hele tiden kan opstilles møller i Danmark – ikke fordi det danske marked er vigtigt kvantitativt, men fordi det giver os store eksportmuligheder at vise, at det sagtens kan lade sig gøre at have 50 eller 70 procent vindenergi. For det kan det,” fastslår Henning Kruse.