Elektrificering vil reducere udledningen af drivhusgasser

tirsdag 23 nov 21
|
af Tom Nervil

Kontakt

Anders Overgaard Bjarklev
Rektor
45 25 10 00

Kontakt

Kim Branner
Head of Section
DTU Wind
23 65 32 70

WindEurope Electric City

Ca. 7.000 mennesker forventes at lægge vejen forbi WindEurope Electric City i Bella Center Copenhagen d. 22. – 25. november.

WindEurope Electric City 2021 

Hele den globale vind- og energisektor er samlet i København i disse dage, og som en vigtig aktør på forskningsområdet er DTU med, hvor vinden blæser 

 

Grøn elektrificering af samfundet kræver energi fra vedvarende energikilder. Vind er et af de sikreste bud på en energikilde, der kan levere den fornødne grønne strøm. Hvis vi skal nå det europæiske mål om 55 % reduktion og det danske mål om 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030, så har vindindustrien travlt.

HKH Kronprins Frederik, som åbnede WindEurope Electric City d. 22. november, er lige som industrien optaget af, at den grønne omstilling skal accellereres.

”Udfordringerne er store, men det er potentialet også,” påpeger kronprinsen.

Et af en nye udviklingsområder er digitalisering af de kæmpestore energianlæg, som fremtidens vindmøller kommer til at udgøre. Undersøgelser fra WindEurope viser, at digitalisering er nøglen til at gøre så godt som alting hurtigere, smartere og billigere. Netop digitalisering er et felt, som DTU er meget optaget af.

Bedre forståelse øger effekten

DTU forsker blandt andet i digitale tvillinger, der via sensorer på den fysiske møllevinge genererer en digital model af den selvsamme vinge. Ved at opsamle data fra den fysiske møllevinge igennem hele dens levetid skaber forskerne ny forståelse. Ved hjælp af den digitale tvilling og en automatiseret tilstandsovervågning kan forskerne følge og forudsige den fremtidige tilstand for hver vinge i hele dens livscyklus. Vingens bevægelser, rotationer, slid og frakturer bliver dermed kendt viden, som kan anvendes til at optimere produktion og vedligehold af vindenergianlæg.

"Digitalisering, vindteknologi, elektrificering, sektorkobling og innovative løsninger til fremtidens globale grønne energisystem, er områder, som vi forsker i og bidrager til på DTU. "
Anders Bjarklev

De digitale tvillinger af vindmøllevinger er udviklet af Siemens Digital Industries Software.
Læs mere om digitale møllevinger:
www.reliablade.com

En sag for kommende ingeniører

Som rektor på DTU er Anders Bjarklev bekendt med, at der også hviler et ansvar på uddannelses- og forskningsinstitutionerne i forbindelse med den grønne omstilling.

”Digitalisering, vindteknologi, elektrificering, sektorkobling og innovative løsninger til fremtidens globale grønne energisystem, er jo alt sammen områder, som vi forsker i og bidrager til på DTU. Desuden uddanner vi ingeniører til bæredygtige teknologiske løsninger, og derfor har vi også 50 af vores studerende iført røde t-shirts som repræsentanter for det helt unikke, som DTU leverer til samfundet, nemlig fremtidens medarbejdere. Heldigvis har vi nogle rigtig dygtige studerende, som jeg har stor tillid til,” siger Anders Bjarklev.

Billedtekst: Kronprins Frederik og rektor Anders Bjarklev taler om grøn omstilling ved DTU´s demonstration af en af fremtidens digitale muligheder – siddende på en møllevinge.
Foto: Mattias Andersson
Videofotograf: Simon Rubin

Se også: Forsknings- og testfaciliteter på DTU Vindenergi