Billede af testhallen i Large Scale Facility

Large Scale Facility

Large Scale Facility på DTU giver forskningsprojekter og virksomheder mulighed for at udføre test i meget stor skala.

Udover testfaciliteterne tilbyder DTU Vindenergi samarbejde med et dedikeret team af forskere og teknikkere, der kan levere analyser med de nyeste og førende værktøjer.

Faciliteten består af en 1560 kvadratmeter stor test hall med forstærket gulv og tre prøvestande. Favilitien gør det muligt at teste vinger og andre slanke konstruktioner i tre forskellige størrelsesforhold: 45 m., 25 m. og 15 m.

I forsøgshallen er der opført en 460 kvadratmeter stor personalebygning i to etager. Personalebygningen indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter. Testfaciliteter er velegnede til statiske og dynamiske test af vindmøllevinger, men andre store strukturer kan også testes.


Teststande
De tre teststande er designet til at modstå de højeste statiske belastninger i lodret retning. Udmattelsesbelastninger kan påføres i alle retninger. Gulvet har indbygget skinner, hvilket gør det fleksibelt at påføre belastninger, hvor det er nødvendigt.

 

45 m test stand

25 m test stand

15 m test stand

 

Maksimalt bøjningmoment på test stande

Statisk

20,0

3,5

1,0

MNm

Dynamisk, amplitude

6,0

1,0

0,4

MNm

Maksimal deformation under test

Statisk tip udbøjning

13,5

10,0

5,0

m

Dynamisk tip-til-tip

11,0

6,0

4,0

m


Last- og måleudstyr
Faciliteten har en række statiske servo-hydrauliske aktuatorer, som kan påføre punkt laster op til 300 kN og deformationer på op til 13 m. I udmattelse, giver en række hydrauliske masse resonans excitering aktuatorer mulighed for at udføre enkelt eller dobbelt akset udmattelse indenfor et bredt bånd af resonansfrekvenser. Gennem CASMAT er andet lastudstyr tilgængeligt for andre behov. I faciliteten er der derudover mange muligheder for at udføre avancerede målinger og dataopsamling. 

Læs mere om måleudstyr og projektmuligheder i Large Scale Facility på den engelske side. 

Forsknings- og udviklingsstøtte
Large Scale Facility er understøttet af et dedikeret team, hvor der forskes inden for eksperimentel, numerisk og analytisk designteori og udvikler mere pålidelige og præcise metoder til strukturelt design af vindmøllevinger og andre store komposit- og metal-konstruktioner.

I faciliteten udvikles metoder til at forudsige det strukturelle respons af store konstruktioner udsat for komplekse belastninger. Der udføres desuden forskning i at forstå brudmekanismer og progressive skader under både statisk og dynamisk belastning. Vi udvikler testmetoder og måleudstyr til afprøvning i fuld skala og for afprøvning af konstruktionsdele.

Finansiering
DTU Large Scale Facility er en del af Villum Center for Advanced Structural and Material Testing (CASMaT). 

Faciliteten bygges til DTU Vindenergi af Bygningsstyrelsen og det avancerede udstyr til test og målinger er finansieret af VILLUM FONDEN.

Large Scale Facility

Large Scale Facility blev indviet i november 2017. Læs mere her.

Kontakt

Kim Branner
Head of Section
DTU Wind
23 65 32 70